lauantai 5. joulukuuta 2015

Kiinan kulttuurin esittely

Uskonto:
Kiina on virallisesti ateistinen, mutta Kiinassa on kolme pääuskontoa kungfutselaisuus, taolaisuus, buddhalaisuus. Nämä kaikki elävät rinnakkain osin sekoittuneena sekä toisiinsa että vanhaan kiinalaiseen kansanuskontoon. 


Väestö:
Pääkielenä kiinassa on mandariini-kiina, lisäksi Kiinassa puhutaan Kantonin kiinaa, wu-kiinaa, min bei, minnan-kiinaa, xiang-kiinaa, gan-kiinaa, hakka-kiinaa ja muita pienempiä kieliä. Kiinan eri etnisiä ryhmiä ovat; han-kiinalaiset 91,9 %, zhuangit, uiguurit, huit, yit, tiibetiläiset, miao, mantsut, mongolit, buyit, korealaiset ja muut 8,1 %.

Kansalliset vapaapäivät:
  • Uudenvuodenpäivä (yleisesti 30.12 - 1.1.)
  • Kiinalainen uusivuosi (tammi-helmikuussa)
  • Hautojenlakaisupäivä (huhtikuussa)
  • Vapunpäivä (1.toukokuuta)
  • Lohikäärmeveneen juhla (kesäkuussa)
  • Keskisyksynjuhla (syyskuussa)
  • Kansallispäivä (1.lokakuuta)


Arvot:
Seniorit ovat kunniassa ja edustavat viisautta. Perinteiset kiinalaiset arvot sisältävät rakkautta ja kunnioitusta perhettä ja vanhempia kohtaan. Rehellisyys, uskollisuus, nöyryys, sitkeys, kova työ, ystävyys, sitoutuminen koulutukseen, usko järjestykseen ja vakauteen ovat tärkeitä - painotetaan velvoitteita yhteisöä kohtaam yksilön oikeuksien suosimisen sijaan. Näitä arvoja koulutetaan lapsille yleensä jo esikoulusta lähtien.

Suhtautuminen työhön:
Kiinassa töitä tehdään kuutena päivänä viikossa, päivät ovat pitkiä ja vuosilomat lyhyitä. Kohtuuttomista ylitöistä on tullut Kiinassa ongelma.

Aikakäsitys:
Kiinalainen aikakäsitys on syklinen ja varsin suhteellinen. Ajoissa oleminen ei myöskään kuulu maan tapoihin ja ennalta sovittuja tapaamisia siirretään hyvinkin pienellä varoitusajalla. Kiinassa aika on suuntaa antava.

Tilakäsitys:
Kiinassa pareja lukuun ottamatta eri sukupuolien välisiä kosketuksia ei juurikaan näe, mutta samaa sukupuolta olevien välinen kosketuskulttuuri taas on paljon vapaampi kuin Suomessa. Aikuisten ja lasten, varsinkin täysin tuntemattomien, välillä vallitseva kosketusvapaus on hämmentävää suomailaisille.



Lox context/ High context:
Kiina kuuluu high context kulttuuriin. Kiinassa on korkea valtaetäisyys ja esim. kasvojen menettämistä pyritään välttämään pitkään. Esim. palaute on annettava kahden kesken, irtisanotuksi tulemiseen liittyy häpeää ja ylennykset vahvistavat kasvoja.

Maskuliinisuus/Feminiinisyys:
Kiina on vahvasti maskuliininen maa. Kiinassa korostetaan kilpailua ja korostamista, sekä lapsista kasvatetaan (, etenkin pojista) kunnianhimoisia. Lisäksi Kiinassa ihmisiä asetetaan paremmuusjärjestykseen.

Yksilöllisyys/Yhteisöllisyys:
Kiinassa on yhteisöllinen kulttuuri, jossa yhteisö on yksilöä tärkeämpi. Johonkin yhteisöön kuuluminen ja sen hyväksyntä on tärkeämpi kuin yksilölliset tarpeet ja toiveet. Yhteisöjä on muun muassa koulu, perhe ja työpaikka.

Valtaetäisyys:
Kiinassa valtaetäisyys on suuri, siellä valtahierarkiat ovat selvät töissä ja työn ulkopuolella.


Suhtautuminen epävarmuuteen:
Kiinan pistemäärä epävarmuuden välttämisessä on 30. Luku on alhainen, mikä tarkoittaa sitä, että kiinalaisen kulttuurin sietävän hyvin epävarmuutta. Kiinalaiset suhtautuvat epävarmuuteen osana normaalia elämää. Moniselitteisiä tilanteita ja uusia riskejä siedetään, ja aggressiota ja tunteita ei näytetä.

Ruoka:
Ruoka on hyvää. Kaikkea mitä liikkuu, voi syödä. Aterialla syödään yleensä 8-12 ruokalajia peräkkäin. Ruokalajien välissä juodaan yleensä teetä. Ruokailuajoista pidetään kiinni. Kiinalaiset maiskuttelevat estottomasti. Jos ruoka ei maistu, sitä ei ole pakko syödä.

Suomi-kuva
Suomi-kuva on lähinnä myönteinen, mutta Suomen tunnettuus Kiinassa rajoittuu melko pieneen osaan eliittiä. Asioista perillä olevat muistavat myönteisesti Suomen olleen ensimmäisiä Kiinan kansantasavallan tunnustaneita länsimaita.

Ohjelmapalveluiden suunnittelu kiinalaisille
Kiinalaisien aikakäsitys on varsin suhteellinen, ja ajoissa oleminen ei ole niin tärkeää, joten ohjelma kannattaa suunnitella väljäksi ja varautua myös odottelluun. Kiinassa vanhaa arvostetaan ja vastuu vetäjän olisi hyvä olla hieman vanhempi tai vähintään saman ikäinen. Töitä arvostetaan, joten työt on tehtävä kunnolla ja viimeisen päälle eikä suurinpiirtein. Oppaan on oltava valmis tekemään ylitöitä, jos sitä vaaditaan. Ohjelmapalveluissa tulee huomioida myös Kiinan high context kulttuuri, esim. ohjelmapalvelu ei saa olla häpäisevää tmv. Kiinassa ihmiset asetaan paremmuusjärjestykseen, joten nuorta ammattitaidotonta tyttöä ei arvosteta oppaana yhtä paljon, kun esimerkiksi vanhempaa miestä, joka osaa hommansa hyvin. Kiina on yhteisöllinen yhteisö, joka varmasti myös vaikuttaa ohjelmapalveluiden suunnitelluun.

Lähteet:
Kaikki valokuvat itse otettuja.
http://www.lukio.palkane.fi/raamattunet/7kiin_us.html
http://www.visitfinland.fi/tietoa-kohdemaista/kiina/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiina
http://www.globalis.fi/Maat/Kiina
http://fi.chinaops.fi/2015/kiinalaiset-lomapaivat-2015/
http://www.finland.cn/public/default.aspx?nodeid=44137&contentlan=1&culture=fi-FI
http://wanda.uef.fi/tkk/liferay/projektit/monikko/kiinalainen-perhe-ja-tapakulttuuri-seminaarin-yhteenveto.pdf
http://www.bomentis.fi/yhteistyo/kiinassa-suhteet-merkitsevat/
https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/95004/Yla-Mononen_Lauri.pdf?sequence=1
http://www.chinetverkosto.fi/kiina-2/kiinalainen-liiketoimintakulttuuri/
http://www.peda.net/veraja/jko/tyke/hanke/stop/moku/osaaminen/kulttuuri/erot
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/58799/Kiinalainen%20neuvottelukulttuuri.pdf?sequence=1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti